Ayuntamiento de Benifaió

Inicio -> Servicis municipals -> Medi Ambient -> Control de plagues

Panderoles

Tornar Imprimir

Les panderoles són insectes rastrejadors comuns en el nostre medi. A les ciutats, les més habituals són la panderola alemanya (Blatella germanica), la panderola oriental (Blatta orientalis) i la panderola americana (Periplaneta americana). Tenen el cos allargat i aplanat amb antenes llargues. Encara que totes tenen ales, només vola l'americana. La mida i el color varia en funció de l'espècie.

La identificació de l'espècie és crucial quan s'afronta un problema de panderoles i triar l'estratègia que millor s'adeque a la situació concreta. En ocasions pot ser necessari el diagnòstic per part d'un professional qualificat (hi ha empreses de control de plagues que ofereixen aquest servei). En els tractaments contra les plagues s'utilitzen productes químics nocius, per tant la seua aplicació s'haurà de portar a terme per personal qualificat amb les oportunes mesures de seguretat i precaució.

PANDEROLA AMERICANA
(Periplaneta americana)

Cucaracha Americana

PANDEROLA ORIENTAL
(Blatta orientalis)

Cucaracha Oriental

PANDEROLA ALEMANYA
(Blatella germanica)

Cucaracha Alemana

La panderola americana constitueix una de les plagues més esteses en ambients urbans i més difícils de combatre donada la seua gran capacitat d’adaptació i potencial reproductiu.

De color rogenc, poden arribar a mesurar fins a 5 cm i poden volar.

Actives de nit, busca llocs ombrívols i humits, on es reprodueix ràpidament. S’alimenta de restes de menjar, papers... Es troba freqüentment als edificis comercial, forns, grans establiments on es manipulen aliments... Entra als edificis pel clavegueram.

Coneguda com panderola negra, oriental o del vell món, és nativa d’Europa.

És de color fosc, gairebé negre.

Prefereixen llocs ombrívols i humits, per això és fàcil vore-la als albellons, desaigües i soterranis humits.

Està essent desplaçada per l’americana.

 

De color marró clar, mesura al voltant del centímetre.

Es troba en llocs calents i humits: a la cuina, al lavabo, amagades entre rajoles o clavills, en cases particulars, hotels, restaurants, menjadors, etc.

Actuen de nit i reposen durant el dia.

 


Com que les panderoles es poden trobar en qualsevol lloc dins i fora de la vivenda cal la col·laboració dels particulars per a controlar possibles fonts en llocs privats.


RECOMANACIONS

En termes generals, algunes recomanacions són:

- Extremar la neteja de cuines, rebost, darrere d'electrodomèstics, campanes extractores... Eliminar restes de menjar, molles.... i utilitzar poals de fem amb tapa.

- Tapar qualsevol possible via d'entrada o refugi des de l'exterior (clavills i fissures en parets, entaulellat, juntes de paret, juntes de dilatació, fals sostre...). Revisar l'entrada de gas i electricitat a la vivenda perquè, moltes vegades, els conductes serveixen d'entrada a la vivenda de les panderoles des de la pròpia obra, sobretot, a través de les caixes dels tèrmics elèctrics.

- Instal·lar mosquiteres en finestres i sistemes de ventilació, desaigües dels llavadors (amb les degudes precaucions per a evitar embussos en cas de fortes pluges).

- Tancar correctament les arquetes de fosses sèptiques i connexions a la xarxa del clavegueram.

- Evitar pèrdues d'aigua, ja que generen humitats.

- Tant en domicilis particulars com en comunitats de veïns d'edificis, almenys una vegada a l'any, caldria revisar les arquetes d'arreplega d'aigües fecals abans d'arribar al col·lector principal així com els habitacles de comptadors i bombes d'aigua potable, trapes d'ascensors i de comptadors elèctrics, perquè tots ells són lloc idoni per a la formació de colònies de panderoles que a través de les canonades d'aigua potable, canonades de desaigüe i canonades de cablejat elèctrics poden accedir a les corresponents vivendes superiors.

- Els soterranis també són llocs de colonització per l'alt grau d'humitat i, de vegades, per la temperatura que concentren i, és per això, que també han de ser revisats i tractats químicament si ho mereix.

- En el cas de plantes baixes tancades per llargs períodes de temps i amb falta de neteja, extremar les precaucions, ja que estes es converteixen, de vegades, en llocs de presència i proliferació de panderoles.

- No alimentar als animals del carrer per a evitar proliferació de plagues i animals ni deixar el fem fora dels corresponents contenidors.

Descàrrega d´arxius

Descargar archivo

Cartell panderoles 2010
Tipo de archivo: PDF | Idioma: Valenciano

Data última modificació:

Et pot interessar...

banner inforatge
Portal Transparència
Carpeta Ciutadana
enllç calendari fiscal
Agenda Cultural
Banner Validacio Documents Electronics
Enlace Agricultura
Bústia ciutadana
enlace festivitats locals

Ajuntament de Benifaió
Plaza Mayor 15. 46450 Valencia (España)
Telèfon: 96 178 10 19 | Fax: 96 179 41 38
Correu electrònic: oficina.virtual@benifaio.es